• Fri. Sep 17th, 2021

Portal Plus

Портал за Вести

Mинистер за финансии на САД: Брзо донесете план за закрепнување од 1,9 трилиони американски долари

ByPortal Plus

Jan 30, 2021

Американскиот министер за финансии Џенет Јелен ја повтори важноста да се дејствува сега и брзо да се усвои планот за закрепнување од 1,9 трилиони долари претставен од претседателот Џо Бајден, наведувајќи дека долгорочните придобивки од тој план ќе ги надминат трошоците.

„Треба да дејствуваме сега, придобивките од преземањето силна акција веднаш ќе ги надминат трошоците на долг рок“, им рече таа на новинарите од Белата куќа по разговорите со претседателот.

Бидејќи дел од републиканците се спротивставуваат на ваквите трошења, според неа, „трошоците за неактивност ќе бидат далеку повисоки од трошоците за акција и од силните активности“.

Таа додаде дека економистите се согласуваат дека без нова помош, многу повеќе луѓе ќе ги загубат своите мали бизниси, покрив над главите и капацитетот да ги прехранат своите семејства и дека им е потребна помош пред вирусот да се контролира со растечкиот број на вакцинирани Американци .

Новата администрација се надева дека ќе ги убеди членовите на Конгресот брзо да усвојат план за помош, кој вклучува нови проверки на домаќинствата, продолжени надоместоци за невработеност, но исто така и средства за да им помогне на градовите и државите повторно да ги отворат училиштата и да ги забрза тестирањата и вакцинациите.

„Од претходните кризи научивме дека ризикот не е да се направи премногу, ризикот е да се направи премногу малку“, рече theо Бајден по состанокот.

Во моментов, повеќе од 18 милиони Американци добиваат надоместоци за невработеност.

Планот за итна помош треба да биде проследен со план за инвестиции, кој сè уште не е презентиран, и тој треба да создаде милиони добро платени работни места околу инфраструктурата и обновливата енергија.

 

Извор – https://rs.n1info.com/biznis/ministarka-finansija-sad-brzo-usvojiti-plan-oporavka-od-1-900-milijardi-dolara/