• Sat. Dec 4th, 2021

Portal Plus

Портал за Вести

Xiaomi Го помина на Apple – Samsung Уште Води

ByPortal Plus

Dec 1, 2020
xiaomi vodi vo prodazba

XIAOMI Го помина на APPLE, SAMSUNG УШТЕ ВОДИ – Погледнете како изгледа пазарот и зошто Apple е подготвен да направи хаос!

Објавени се резултатите од продажбата на телефони за третиот квартал на 2020 година и има многу изненадувања.

Дека Xiaomi ќе го надмине Apple на број три од најголемите светски производители на телефони беше посочено со првите прелиминарни резултати од анализата на пазарот Q3 2020 (јули, август и септември).

Имаше значителни поместувања во текот на третиот квартал, но целокупниот пазар на мобилни телефони падна за скоро шест проценти, според истражувањето на Гартнер, повеќе од планираното со почетокот на пандемијата на коронавирусот – пазарот изгледа потешко ќе се опорави отколку аналитичарите што мислеа.

Samsung остана број еден. Продаде 2,2 проценти повеќе телефони во споредба со Q3 2019 и држи околу 22 проценти од глобалниот пазар.

Huawei остана на второто место, бидејќи продаде 51,9 милиони телефони во текот на трите месеци, но ова е пад од 21,3% во споредба со истиот период во 2019 година, што се одрази и на уделот на пазарот – Huawei сега има 14 , 1% од глобалниот пазар во споредба со 16,9 минатата година.

Најголемиот пробив го направи друга кинеска компанија – Xiaomi.

Xiaomi го престигна Apple со продажба на 44,41 милиони телефони за три месеци, што е раст од 34,9 проценти во однос на истиот период минатата година. Компанијата го зголеми својот удел на пазарот на глобално ниво од 8,5 на 12,1 проценти. Ова беше само доволно за да го престигне Apple, кој падна за само 0,6 проценти, со продажба од само 240,000 парчиња iPhone помалку од 2019 година. Така, пазарниот удел на компанијата од Купертино падна од 11,1 на 10,5%, и тоа е доволно за Apple да биде број четири во моментот.

 

Original Source: https://mondo.rs/MobIT/Tech-Vesti/a1405000/prodaja-telefona-rezultat-na-trzistu-ko-je-prodao-najvise-telefona-q3-2020-gartner-istrazivanje-anal.html