• Sat. Oct 23rd, 2021

Portal Plus

Портал за Вести

Здравствената состојба во Германија не е под контрола, се шират нови видови на вирус

ByPortal Plus

Feb 5, 2021

Здравствената состојба во Германија не е под контрола затоа што, и покрај драстичните ограничувања, се шират нови видови на коронавирус, предупреди директорот на институтот „Роберт Кох“, Лотар Вилер.

„Вирусот сè уште не е уморен, напротив, штотуку доби ново засилување на британските и јужноафриканските соеви на вирусот“, рече Вилер на прес-конференција.

Вилер предупреди дека „ситуацијата е далеку од контрола“, што ги растера надежите за скоро укинување на рестриктивните мерки, бидејќи вирусот стана „поопасен“.

Според Вилер, новите соеви на вирусот „сè уште не се распространети“ во Германија. Британскиот вид е откриен во помалку од шест проценти од случаите, но тој е присутен во 13 од 16 германски региони.

До денес, 2.264 милиони луѓе се регистрирани со коронавирус во Германија, а 60.597 луѓе починале како резултат на болеста.

Извор – https://rs.n1info.com/svet/zdravstvena-situacija-u-nemackoj-nije-pod-kontrolom-sire-se-novi-sojevi-virusa/