• Sat. Oct 23rd, 2021

Portal Plus

Портал за Вести

Просечната плата во Северна Македонија е 452 евра

ByPortal Plus

Dec 24, 2020
makedonski denar

Просечната октомвриска нето-плата по вработен во Северна Македонија беше 27.899 денари (452,3 евра).

Тоа е зголемување за 8,4 проценти во споредба со истиот месец во 2019 година, објави денеска македонското централно биро за статистика.

Во споредба со септември, просечната нето-плата во октомври е поголема за 1,8 проценти.

Бирото за статистика изјави дека зголемувањето на просечната нето-плата во октомври е резултат на зголемувањето на платите во секторите здравство и социјална заштита, уметност, забава и рекреација и во преработувачката индустрија.

Според порталот Фактор.мк, статистичките податоци покажуваат дека две од петте најплатени професии забележале пад на нето платите во октомври. Најмногу платени се вработените во ИТ секторот, чии плати се зголемија за 9,7 проценти во споредба со октомври минатата година.

Просечната нето-плата во секторот компјутерско програмирање, консултантски услуги и сродни активности во октомври изнесува 66.831 ден (1.084 евра). По нив следуваат вработените во производството на основни фармацевтски производи и препарати со просечна плата од 46.575 денари (755 евра), за 0,3 проценти пониска од минатата година и вработените во банкарскиот сектор чиј просечен приход во октомври беше 43.800 денари (710 евра), што е пад од 1,2 проценти на годишно ниво.

Останатите две места на списокот на најдобрите пет најплатени професии ги има телекомуникацискиот сектор со просечна плата од 43.110 денари (699 евра), за 7,4 проценти поголема од октомври 2019 година и други професионални, научни и технички активности, каде просечната плата скокна за дури 19,9 проценти, на 42.816 денари (694,5 евра).

Извор – https://www.b92.net/biz/vesti/region.php?yyyy=2020&mm=12&dd=24&nav_id=1785351