• Sat. Dec 4th, 2021

Portal Plus

Портал за Вести

Ќе биде тешко за печалбарите да се вратат во Австрија по празниците

ByPortal Plus

Dec 2, 2020
avstrija pcr test

Австриската влада планира да воведе построги мерки за влез во земјата за време на Божиќните празници, што може да ја спречи Македонската дијаспора да патува во татковината.

Според медиумите, сите оние кои влегуваат во Австрија од земји кои имаат повеќе од 100 нови инфекции на 100.000 жители, ќе мора да поминат задолжителен карантин од 10 дена.

Мерката ќе влијае на повратниците од сите соседни австриски земји, но пред се на оние од Западен Балкан и Турција, од каде потекнуваат најголемите мигрантски заедници.

Оваа мерка треба да стапи на сила пред католичкиот Божиќ и да трае најмалку до 10 јануари.

Според намерите на владата, луѓето кои ќе се вратат од земји за кои се смета дека се ризични, ќе можат да се „ослободат“ од карантин со негативен тест за PCR, но најрано по петдневна изолација.

Покрај тоа, Австрија ќе воведе построги контроли на сите граници и аеродроми.

Оваа мерка има за цел да ги одврати, пред сè, жителите на Австрија од Балканот и Турција да не одат на одмор во својата татковина за време на Божиќните празници.

Првенствено заради Србите, мерката на австриската влада трае сè до православниот Божиќ.

Посочено е дека карантин за повратници од ризични региони не може да биде изговор за да не доаѓаат на работа по завршувањето на слободните денови, наведува виенскиот дневен весник „Курир“.

Така, луѓето што ќе се решат да патуваат дома ќе треба да го прилагодат престојот на слободните денови на работа, но земајќи го предвид задолжителниот карантин од десет дена, или најмалку пет дена изолација со скап тест за PCR што би требало да го сторат во Австрија.

Доколку не се во можност да се пријават за навремена работа, им се закануваат правни последици.

Владини кругови посочуваат дека оваа мерка треба да го спречи третиот бран на инфекции, односно колапсот на австрискиот здравствен систем.

 

Original source: http://www.politika.rs/scc/clanak/467968/Gastarbajterima-ce-biti-otezan-povratak-u-Austriju-posle-praznika