• Fri. Sep 17th, 2021

Portal Plus

Портал за Вести

Јапонија најде нов вид на вирус КОВИД, различен од типовите на Велика Британија и Африка

nov vid kovid 19 vo japonija

Нова варијанта на вирусот КОВИД-19 е откриена во Јапонија, објави Министерството за здравство на земјата во неделата.

Пронајден е кај четири лица – машки и женски, од тинејџерски години до 40-ти години – кои пристигнале од Бразил. Иако постојат сличности со видот кој е пријавен во Велика Британија и Јужна Африка, се чини дека овој посебен вид не бил забележан порано.

Ова значи дека има 34 потврдени инфекции од варијантен вид во Јапонија. Од нив, три се случаи во кои лицето не пристигнало од странство, вклучувајќи два случаи на вирус на Велика Британија пронајдени во неделата.

Министерството за здравство, труд и благосостојба ја пријави новата варијанта до Светската здравствена организација.

Инфицираните патници пристигнале на аеродромот Ханеда во Токио на 2 јануари. Откако биле позитивни на аеродромот, Националниот институт за инфективни болести ги анализирал нивните примероци и ја потврдил варијантата COVID-19. Тројца покажаа симптоми како што се отежнато дишење, треска и болки во грлото.

NIID исто така ја објави својата потврда за новата варијанта во неделата. Во моментов, рече институтот, тешко е да се процени преносливоста на видот, ризикот од развој на сериозни симптоми и ефективноста на вакцините.

Варијантите пронајдени во Велика Британија и Јужна Африка се утврди дека полесно се шират отколку соевите откриени порано во пандемијата. Во меѓувреме, Јапонија е во средината на најтешкиот бран коронавируси досега.

Во врска со двата случаи на откривање на британскиот вирус во неделата, двете лица на возраст од околу 20 години вечерале со 30-годишен маж кој бил позитивен на тестот откако пристигнал од Велика Британија. Човекот, кој првично тестираше негативно по пристигнувањето, требаше да биде во карантин во дома две недели. Околу 10 луѓе присуствуваа на оброкот.

Министерството верува дека вирусот се проширил на овој настан. Но, тој изрази оптимизам дека нема да има понатамошни инфекции, бидејќи двете лица кои се заразиле со вирусот од овој човек немале контакт со голем број луѓе, освен на овој оброк.