• Sat. Oct 23rd, 2021

Portal Plus

Портал за Вести

Хонорарците ќе радикализираат, велат дека властите не сакаат да се „расправаат“ со нив

ByPortal Plus

Jan 13, 2021
srpski frilenseri protestiraat
„Борбата“ на хонорарците (фриленсери) со државата во Србија продолжува. Одговорот на прашањето кој е виновен за акумулираниот данок – зависи од која страна ќе прашате. Хонорарците велат дека ќе плаќале данок доколку биле навремено информирани за тоа, а државата, пак, вели дека нема за што да разговара со оние кои заработуваат пари преку Интернет додека не се плати данокот. Иако министерот за финансии беше поканет на преговорите, од Владата нема одговор, затоа хонорарците најавуваат радикализирање на своите постапки и нов протест …

Само неколку дена пред 31 декември, „Новогодишната честитка“ од Даночната управа пристигна на адреса на повеќе од две илјади хонорарци и работници на Интернет во Србија. Одлуки за данок од 2015 година и барање да се плати данок на плата ретроактивно за последните пет години.

Покрај тврдењата дека е организиран „државен грабеж“ – Здружението на работници на Интернет протестираше пред Владата, тие го повикаа министерот Синиша Мали на преговори. Но, државата – засега – не прави ниту еден потег.

„Шест милиони динари. И тој данок ми е апсолутно, апсолутно неплатен. Ми рекоа дека данокот се плаќа кога ќе се надмине шесткратната сума на просечната годишна плата на Република Србија и ништо повеќе, во 2016 година се јавив затоа што ја надминав таа сума, дури и тогаш не беа сигурни дали треба да го платам данокот, но јас инсистирав . И го имам тоа решение, единствениот начин на кој ми наплатуваа данок беше тогаш “, вели Владимир Илиќ, хонорарец од индустријата за игри.

Тие бараат пензиско, социјално, плус камата за тоа неплаќање данок, а вие сте физичко лице и не можете да уживате во пензијата еден ден и не ми е јасно каде одат тие пари, а во исто време, ми пречи акцентот дека „Никој не сака да „ расправа“ за тоа, особено политичарите“, рече Катарина Станојевиќ, хонорарец и професор по англиски јазик.

Незадоволни, велат тие, подготвени се повторно да излезат на улица, на 16 јануари, но додаваат и дека се подготвени да ги радикализираат своите постапки доколку државата не се согласи на разговори.

Министерството за финансии претходно изјави дека по празниците ќе се справат со проблемите на хонорарната заедница. Од кабинетот на министерот Мали нема одговор на прашањето за Н1 дали се подготвени за преговори. Претседателот на Србија вети дека државата ќе понуди потенцијални решенија, односно да преземе дел од вината.

„Секој е должен да плаќа данок. „Ќе се направат напори да се плаќаат даноци, но државата ќе преземе дел од вината врз себе“, рече Вучиќ на 31 декември 2020 година.

Данокот мора да се плати – се согласуваат економските аналитичари, но додаваат дека за динамиката на отплата на данокот може да се преговара. Матија Агатоновиќ од Нова економија за Н1 проценува дека барањата на хонорарците останале непроменети.

„Едната страна во овие преговори, кои всушност не се одвиваат, ја има целата моќ, така што ова е повеќе вид на позиција МАТ. Во суштина, хонорарците се организираа релативно брзо и нивните две барања – кои сè уште се суштински непроменети – е да ги суспендираат сите овие постапки под една, и под две – сè додека не започнат преговорите со цел да се постигне компромисно решение “, рече тој.

Здружението на работници на Интернет известува дека и дале рок на Владата до среда да се согласи на преговори. Со порака дека „хонорарците не се криминалци“, тие најавуваат дека ако не не се на маса со министерот за финансии, тие ќе бидат пред Собранието за викендот.

Извор – https://rs.n1info.com/biznis/frilenseri-idu-u-radikalizaciju-kazu-nadlezni-ne-zele-da-polemisu-s-njima/