• Sat. Dec 4th, 2021

Portal Plus

Портал за Вести

Биткоинот за прв пат официјално надмина 20.000 УСД

ByPortal Plus

Dec 17, 2020
bitkoinot-za-prv-pat-oficijalno-nadmina-20-000-usd

Во големиот тренд на пораст што се одвиваше изминатите неколку месеци, биткоинот значително се здоби со вредност. Неговата цена, во споредба со деновите на почетокот на пандемијата, се зголеми за околу четири пати.

Во средата, на 16 декември 2020 година, околу 15 часот, најсилната криптовалута во светот биткоин ја надмина границата од 20 000 американски долари за прв пат во својата историја. Последен пат во близина на оваа граница, и на помалите берзи со Bitcoin се тргуваше во декември 2017 година.

Годинашниот пораст не беше толку брз како тогаш, пред нешто повеќе од две недели беа надминати официјалните рекорди поставени во 2017 година на Coinbase.

Овој пат, инвеститорите се надеваат, бидејќи растот беше постепен, дека нема да има ненадеен пад како на почетокот на 2018 година, односно пукање на шпекулативниот балон. По три години, велат вечните крипто-оптимисти, дека Биткоин доби посилна институционална поддршка и се повеќе големи компании сериозно го сфаќаат тоа. Ова зголемување на вредноста е само потврда, велат тие, дека ќе стане неизбежен дел од портфолиото на секој сериозен инвеститор во иднина, еден вид „дигитално злато“ во кое средствата ќе можат да се чуваат долгорочно и безбедно.

Во споредба со почетокот на годината и во март кога бевме погодени од пандемија, вредноста на биткоинот вртоглаво порасна. Најниските цени по кои среќните можеа да купат биткоин оваа година беа околу 5-6 илјади долари во средината на март, за сега да бидат четири пати повисоки.

Извор – https://www.bug.hr/kriptovalute/bitcoin-prvi-puta-sluzbeno-premasio-20000-dolara-17782