• Sat. Oct 23rd, 2021

Portal Plus

Портал за Вести

Еве ги шансите дека цените на акциите ќе бидат повисоки на крајот на 2021 година

ByPortal Plus

Nov 30, 2020
berza 2021

Акциите во САД растат за три од секои четири години, особено за првата година од претседателскиот мандат.

Има точно 73,1% шанси берзата да порасне следната година. Но, пред да се возбудите премногу за оваа очигледно добра вест, треба да знаете дека овие шанси не се базираат на ништо повеќе од процентот на растечки години во историјата на берзата во САД.

Како и да е, историските шанси и големата слика се важни да се имаат предвид. Има утеха да се знае дека, низ неверојатно широк опсег на пазарни средини – од Граѓанска војна, две светски војни, голема депресија, да споменеме неколку – шансите за пораст на пазарот во САД останаа неверојатно слични.

Пропорцијата на години од 1793 година во која порасна американската берза варира многу малку. (Податоците го одразуваат широкиот пазар, претставен со индекси како што се S&P SPX, -0,71% со реинвестирана дивиденда.) На пример, до 1900 година, процентот на растечки години беше 75%; тоа е 72% за годините од тогаш. Тоа не е статистички значајна разлика. Истото важи и кога ќе го поделите примерокот според тоа како се работеше на берзата во претходната година. Ако порасне, тогаш шансите тој повторно да се зголеми е 74%, наспроти 70% ако берзата падне во претходната година.

Што ако акциите се на силен пазар? Тоа е измерено фокусирајќи се на периоди во кои берзата порасна во најмалку четири од претходните пет години. Во тој случај, пазарот порасна за 71%. Тоа е во спротивност со 73% шанса за пораст, ако пазарот се зголеми за две или помалку од претходните пет години.

Во крајна линија? Успехот следната година е веројатeн, но не е загарантиран.

 

Original source: https://www.marketwatch.com/story/here-are-your-odds-that-stock-prices-will-be-higher-at-the-end-of-2021-2020-11-24?mod=economy-politics